nyitvatartás H-Sz-P: 10:00-18:00 óráig
klinika címe1025 Bp., Páfrány út 23/B.
telefonszám+36 70 787 7577

Mellnagyobbítás - minden, amit tudni érdemes róla

A mellnagyobbítás olyan plasztikai műtét, mely során a plasztikai sebész mellimplantátumot, saját zsírt vagy hyaluronsavat helyez el, vagy a mellszövet, vagy pedig a mellkasi izmok alá. A legnépszerűbb plasztikai beavatkozások közé tartozik az egész világon. Magyarországon sok nő veszi igénybe ezt a szolgáltatást, külföldiek szép számban utaznak mellplasztika miatt az országba. Ennek két oka van, az egyik az, hogy a magyar orvosok nagyon ügyesek és az egész világon jó hírnévnek örvendnek, a másik pedig az, hogy a legtöbb nyugati országhoz képest Magyarországon kedvezőbb áron végzik el ezt a beavatkozást.

Sok nő számára a mellnagyobbítás, azaz a nagyobb mell önbizalmat ad, vannak azonban, akik különböző egészségügyi okokból kérik a műtétet. Bármi is az indok, ami miatt valaki kés alá fekszik, fontos előtte alaposan tájékozódni és egyeztetni akár több plasztikai sebésszel.

Mikor indokolt a mellnagyobbítás? Kinek javasolt?

Sok nő elégedetlen mellének méretével, formájával, ami miatt szorongások alakulhatnak ki az adott illetőben. Sokan a nőiességet a mellel kötik össze, emiatt fontos, hogy a hölgyek megtanulják szeretni sajátjukat, legyen az az eredeti vagy éppen a plasztikázott verzió.

A továbbiakban azokat a problémákat soroljuk fel, melyekre a mellplasztika megoldást jelenthet. Ezek pedig a következők:

  • A páciens úgy érzi, hogy az emlők testalkatához képest nem a megfelelő méretűek, nincs megelégedve saját adottságaival és ez diszkomfort érzést okoz számára.
  • Fogyás során gyakran a mellek mérete is csökken, emiatt, ha valaki szeretné visszaállítani a már megszokott méretet, vagy akár annál nagyobbat, annak az illetőnek is megfelelő a mellnagyobbítás.
  • Szintén nagy változást hoz a nők életébe, illetve emlőjük kinézetébe a terhesség és a szoptatás. Szülés után ugyanis a mellek mérete és formája is változik, illetve feszességük is. A szoptatási időszakban a keblek megnőnek, azonban azután méretük gyakran kisebb lesz és kevésbé feszes.
  • Már régóta tudjuk, hogy az emberi test aszimmetrikus, nem meglepő tehát az sem, hogy a mellek is aszimmetrikusak. Vannak, akiknél ez nagyon szembe tűnő, ilyenkor szintén érdemes elgondolkodni a műtéten.
  • Sajnos az emlőrák egyre több nőt és férfit érint. Vannak olyanok, akiknél nem hatnak a különböző kezelések – sugárkezelés, kemoterápia, adjuváns kezelés – emiatt műtét során eltávolítják vagy a mell egy részét, vagy pedig az egész emlőt. Az utóbbi esetében a gyógyult beteg gyakran fekszik újra kés alá, hogy visszaállítsa a betegsége előtti állapotot.

Számtalan probléma lehet, ami a mellnagyobbítást indokolttá teszi, az alapvető ok minden nő esetében a diszkomfort érzés, melyet saját testük kelt bennük. A beavatkozás során a legfontosabb cél tehát az, hogy a páciensekben megszűnjön ez az emóció, és elégedettek legyenek saját emlőjükkel.

Milyen vizsgálatokra van szükség mellnagyobbítás előtt?

A mellműtét előtt számos vizsgálatot el kell végezni, ezek ugyanolyan fontosak, mint a műtét utáni regenerálódási időszak. Az első és legrelevánsabb döntés egy ilyen beavatkozás előtt a megfelelő plasztikai sebész és aneszteziológus kiválasztása. A két szakember különböző vizsgálatokra küldi el a pácienst, hogy felmérjék annak állapotát. Az alábbi vizsgálatok minden esetben szükségesek:

laborvizsgálat

  • EKG
  • mellkasröntgen
  • mell ultrahang, 40 év felett pedig mammográfia

Abban az esetben, ha a páciens valamilyen betegséggel küzd, illetve gyógyszert szed, még több vizsgálatot rendelhet el az orvosa. További vizsgálat szükség akkor is, ha a páciens már esett át valamilyen plasztikai beavatkozáson.

Mellfelvarrás

Nem minden esetben indokolt a mellnagyobbítás, van, hogy a mellfelvarrás jelenti a megoldást.
Ahogy írtuk, a megfelelő orvos kiválasztása a legfontosabb, hiszen ő fogja a páciens útját végig kísérni. A vizsgálatok és a konzultáció során az orvos javasolhatja azt, hogy mellnagyobbítás helyett inkább mellfelvarrást válasszon az alany. A mellfelvarrást akkor javasoljuk, ha a páciens melle méretével meg van elégedve, azonban annak feszességével nem. A megereszkedett, lógó emlők esetében a mellfelvarrás jelenti a megoldást. A beavatkozás során a beteg saját emlőállományát állítják vissza, azzal, hogy a bőrfelesleget kiszedik.

Mellnagyobbítás fajtái (implantátum, saját zsír)

Mellnagyobbítás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, azaz milyen fajtái vannak a beavatkozásnak. Két legismertebb fajtája a mellimplantátumos műtét és a saját zsírral történő feltöltés, azonban a hyaluronsavas kezelés is egyre népszerűbb.

A saját zsírral végzett eljárás során a mell mérete nem növelhető meg drasztikusan. Az emlő természetes formájú és tapintású marad. A testbe nem kerül idegen anyag, hiszen a páciens saját zsírjával töltik fel a kebleket. Ennek köszönhetően pedig több problémás testrészt kezelnek egy beavatkozáson belül. Egyrészt megtörténik egy problémás, zsírosabb területnél a zsírleszívás, másrészt pedig a leszívott zsírral feltöltik a melleket. A felépülés ennél a plasztikánál gyorsabb, azonban az eredmény kevésbé látványos.

A saját zsíros műtéttel szemben a mellimplantátummal látványosabb, nagyobb melleket érhetünk el. Ennél az eljárásnál megkülönböztetjük a műtét típusát a mellimplantátum elhelyezése, a mellplasztikához alkalmazott bemetszés helye és a mellnagyobbításhoz használt mellimplantátumok típusai szerint. A konzultációk során lehetőség van arra, hogy egy speciális melltartóval felpróbálhassa a páciens a különböző mellimplantátumokat, így könnyebben tudja kiválasztani a számára leginkább megfelelőt.

A hyaluronsavas beavatkozás után nem marad műtéti seb a testen, mivel a műtétet injekciós kanüllel végzik el.  Hátránya, hogy az eredmény rövid ideig tart, nagyjából 2 év után visszaáll a mell az eredeti állapotára.

Mindegy melyik eljárásról van tehát szó, saját zsíros, implantátumos vagy hyaluronsavas, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mellnagyobbítás előtt tehát a legfontosabb, hogy a páciens megfelelően tájékozódjon a lehetőségeiről, hiszen ő fogja élvezni és magán viselni a végeredményt.

Mellnagyobbítás (műtét) menete

A műtét menete a mellnagyobbítás fajtájától függ. Abban az esetben, ha a páciens implantátumot vagy saját zsíros feltöltést kér, akkor a beavatkozás altatásban történik. Ritka esetben, csakis a beteg kifejezett kérése és az altatóorvos jóváhagyása mellett történhet a beavatkozás bódítással. A műtétek átlagosan 1,5-2 óra hosszáig tartanak. A klinikán pedig egy estét töltenek bent. A hyaluronsavas eljárás esetében a beteg még aznap távozhat a klinikáról.

Mellnagyobbítás után

A műtét után jó pár dologra oda kell figyelnie a páciensnek a gyors és tartós gyógyulás érdekében. A mellnagyobbítás után a legfontosabb feladat a gyógyulás, majd a fokozatos visszaállás a normális és megszokott életvitelre. Amire a páciensnek mindenképpen figyelnie kell:

  • 10 napig nem szabad hason feküdni
  • 14 napig nem érheti víz a felületet
  • 4 hétig éjjel és nappal hordani kell a kompressziós melltartót
  • 8 hétig tilos az erőteljes fizikai aktivitás

Ezek csak a fontosabb pontok, azonban a mellnagyobbításon átesetnek érdemes hallgatnia testére, és ha valamilyen rendellenességet vagy erős fájdalmat észlel, rögtön orvoshoz kell fordulnia.

Kockázatos-e a mellnagyobbítás?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a mellnagyobbításnak is vannak kockázati tényezői. Így, aki nagyobb melleket szeretne, jobb, ha előre tudja az esetleges rizikófaktorokat. Azonban a vizsgálatoknak köszönhetően a komplikációk száma igen alacsony, a mellnagyobbítás ma már rutin műtétnek számít.

Lehetséges szövődmények

A mellnagyobbításnak is lehetnek szövődményei, ezek megint csak a páciens testétől függenek leginkább. A leggyakrabban előforduló szövődmények:

  • bakteriális és gyulladásos fertőzés
  • mellimplantátum elmozdulása
  • utóvérzés
  • mellimplantátumot a szervezet nem fogadja be

Bármelyiket is tapasztalja magán a beteg, az a legfontosabb, hogy azonnal orvoshoz forduljon.

Mennyi ideig tart az eredmény?

A mellplasztika tartóssága egyénfüggő. Figyelembe kell venni a páciens testét és annak változásait, illetve az implantátum élettartalmát, ami 10-15 év. Abban az esetben, ha a páciens teste nem esik át nagyobb változáson, akkor érdemes 10 év után felkeresni a plasztikai sebészt és vele konzultálni arról, mikor esedékes egy újabb műtét. Azonban, ha a páciens észreveszi magán, hogy az esztétikai látvány hamarabb romlott nála, nem elégedett keblei kinézetével rögtön forduljon orvoshoz. A tartósságot és formát befolyásoló tényezők:

  • testsúlyingadozás
  • kötőszövetek erőssége
  • terhesség és szoptatás
  • gravitáció
  • implantátum fajtája és minősége

Mikor kell kontrollvizsgálatra menni?

Mellnagyobbítás után több kontrollon kell átesnie a páciensnek. Ezek a kontrollok a külső és belső hegek gyógyulását és a mellforma alakulását követik nyomon. Mindenképp szükséges kontroll a műtét után egy héttel, majd a harmadik héten is. Abban az esetben, ha a páciens nem tapasztal semmilyen rendellenességet, akkor a következő kontrollok a 2 és 3 hónapban esedékesek. Ezután érdemes visszamenni fél év, majd egy év elteltével is.

A mellnagyobbítás tehát teljesen egyénfüggő. A legfontosabb, hogy az alany kiválassza a számára legmegfelelőbb orvost, akiben teljes mértékben megbízik és elfogadja, majd követi tanácsait. Ezután pedig a betegnek fel kell készülnie testileg és lelkileg is a műtétre, ezt pedig a részletes tájékozódás tudja segíteni.
 


ivi med plasztikai sebészet
© IVI MED Kft. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.
Kérem, adja meg elérhetőségeit,
hogy kollégánk megkereshesse Önt elérhetőségeinek egyikén!

IVI MED
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési nyilatkozatban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.