nyitvatartás H-Sz-P: 10:00-18:00 óráig
klinika címe1025 Bp., Páfrány út 23/B.
telefonszám+36 70 787 7577

Szemhéjplasztika: viszlát ráncok, üdv fiatalosság!

Az idő múlása bizony nyomot hagy az emberen, különösen az arcon. A szemhéjplasztika segítségével ugyan fiatalodni nem fogunk, az arcunk azonban felüdülhet, és jó néhány évet letagadhatunk majd a korunkból. De mi is az a szemhéjplasztika? Mikor érdemes ehhez nyúlni és milyen típusai vannak? 

Mi az a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztika nem más, mint a szemhéj korrekciója, aminek következtében a szem körüli bőr kisimul, a ráncok barázdái elhalványulnak. Segítségével búcsút inthetünk a táskás és megduzzadt szemeknek, sőt bizonyos esetekben még a látást is javíthatja.

Alapvetően két típusa létezik: felső szemhéjplasztika és alsó szemhéjplasztika. A felső szemhéjplasztika célja, hogy a megereszkedett szemhéj megszüntesse a bőrfelesleg eltávolításával, az alsó szemhéjplasztika pedig abban segít, hogy eltűnjön a szemhéj környékén lerakódott zsír, aminek következtében a szem megduzzad.

A szemhéjplasztika előnyei

A szemhéjplasztika során történő szemhéjfelvarrás számos előnnyel bír. A műtét után az arc sokkal fiatalosabb, a tekintet üdébb lesz, a figyelmet nem vonják el az élet arcon hagyott nyomai. Ez a típusú beavatkozás igen rövid és nem viseli meg túlságosan a szervezetet, ennek megfelelően a gyógyuláshoz sincs szükség sok időre. A szemhéjplasztika során a komplikációk és a nehézségek kialakulásának esélye alacsony, így nem kell tartani a negatív következményektől. Az eredmény tehát azonnal látható a szemhéjfelvarrás után, és ami plusz, hogy a szemhéjplasztika apró hegei alig láthatók, ráadásul a szempilla vonalában helyezkednek el, amik diszkréten takarják őket.

Kinek érdemes belevágni?

A bőr az idő múlásával folyamatosan veszít a rugalmasságából. 35 éves kor felett, természetesen ez egyén függő, de már láthatók a jelek az arcon, például a megereszkedett szemhéj. Ez sok embert zavar, nemcsak a nőket, hanem a férfiakat egyaránt. Ha valaki szeretné ismét feszesnek látni ezt a területet, akkor a szemhéjfelvarrás erre egy gyors és kíméletes megoldás.

Érdemes elgondolkodni a szemhéjplasztika lehetőségén akkor is, ha a szem alatti rész duzzadt és karikás. Ebben az esetben nem érdemes sokáig várakozni, egy egyszerű beavatkozással megszüntethető ez a probléma.

A szemhéjplasztika mellet döntők harmadik csoportjába azok tartoznak, akik nem esztétikai megfontolásból döntenek az aprócska műtét mellett, hanem egészségügyi okok miatt. A bőr ugyanis annyira ellazulhat a szem körül, hogy a megereszkedett szemhéj már zavarja a látást is, nem komfortos érzetet kelt. Ebben az esetben a szemhéjplasztika elvégzése nem kérdés.

Az első konzultáció

A szemhéjplasztika első lépése a konzultáció, amely során a plasztikai sebész felméri a helyzetet és elmondja, hogy mi is történik majd pontosan, milyen műtéti eljárással milyen eredményeket lehet elérni.

A  konzultáció során az orvos egy  egészségügyi kérdőivet fog kitöltetni,, hogy képet kapjon a  páciens egészségi állapotáról. A műtét előtti fénykép is készül majd, így könnyedén össze lehet hasonlítani a műtét utáni állapottal.

Az orvos elmondja a szemhéjplasztika menetét a konzultáció alkalmával. A nagyjából 1 órás beavatkozást általában helyi érzéstelenítéssel végzik el, amit apró tűk segítségével fecskendeznek a bőr alá.

A műtét menete

Attól függően, hogy felső szemhéjplasztika vagy alsó szemhéjplasztika lesz a páciensnek, a műtéti eljárás eltérő. A következőkben bemutatjuk mi történik az egyik és a másik esetben.

Felső szemhéjplasztika

A felső szemhéjplasztika során  a bemetszést szemhéj bőrredőjén  a már  meglévó ráncban ejti meg, innen távolítják el a felesleges és felgyülemlett bőrt, illetve a zsírszöveteket. A felső szemhéjplasztika tehát a szemhéj területén történik.

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéjplasztika célja, hogy a szem alatti duzzadást, táskákat eltüntesse, amelyek következtében a tekintet megviseltebb és komorabb lesz. Az alsó szemhéjplasztika alkalmával a kötőhártyán át érik el ezeket a táskákat, amelyek zsírtartalmával aztán a szem alatt tátongó karikás mélyedéseket is feltöltik. Mindössze annyi történik, hogy a felesleges zsírt átcsoportosítják arra területre, ahol szükség van rá.

Olykor azonban ez nem elegendő. Ha ugyanis a bőr már a pillasornál is megereszkedett, akkor további korrekcióra lehet szükség. A cantopexia beavatkozás során ezt korrigálni lehet, méghozzá úgy, hogy a pillasor alatti apró bemetszésen keresztül az izmot a csonthoz rögzítik. Ezzel a mozzanattal kiküszöbölhető, hogy a táskák eltűnését követően a bőr ne gyűrődjön meg, hanem feszes maradjon.

A műtét után

A műtétet követő időszak a gyógyulás időszaka. A beavatkozás következtében a szem körül duzzadásokat fedezhetünk fel, keletkezhetnek bevérzések, akár ödémák is. Nem kell megijedni, ezek teljesen természetesek a gyógyulásnak ebben a fázisában. 1-2 napig előfordulhat, hogy a szemhéj mozgatása nehezebben megy majd, és az is megeshet, hogy a szem környékén viszkető és feszülő érzést érzékelünk.

A tünetek enyhítésére van pár praktika. Jót tesz, ha a műtött felületet jegeljük, ez segít a gyulladást lehúzni. Emellett, amit még tehetünk, hogy napszemüveget viselünk. Ez ugyanis a szél és a nap kellemetlen hatásait kivédi, ráadásul jótékonyan elfedi a duzzanatot, bevérzéseket is. A gyógyuláshoz nagyjából 10 napra van szükség a felső, és 14-21 napra az alsó szemhéjplasztika műtét után, a teljes felépülés azonban fél év, ekkorra állnak vissza a szövetek a beavatkozás előtti állapotba.

A szemhéjplasztika után a felépülési szakaszban 3 kontroll vizsgálat  van. 4 nap elteltével  kiveszik a nem felszívódó varratokat, ezt követően egy hónap után is sor kerül egy ellenőrzése, amikor azt nézik, hogy jól halad-e a hegesedés. Az utolsó kontroll vizsgálat pedig fél év múlva jön el.

Meddig tart az eredmény?

A szemhéjplasztika eredménye igen tartós, azonban nem örök. Az időt ugyanis a műtéttel nem állítjuk meg, sőt, a gravitációt sem tudjuk kiiktatni. Nagyjából 10 év után jön el az ideje a következő szemhéjplasztika elvégzésének, de akadnak olyanok is, akiknek csak 15 év után kell visszatérni a rendelőbe.

A szemhéjplasztika egy kíméletes és kockázatmentes megoldás, amivel az ember visszanyerheti nyílt és fiatalos tekintetét. Nem kérdés, megéri belevágni!


ivi med plasztikai sebészet
© IVI MED Kft. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.
Kérem, adja meg elérhetőségeit,
hogy kollégánk megkereshesse Önt elérhetőségeinek egyikén!

IVI MED
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési nyilatkozatban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.